Sokszor mennyire megnehezítik a napjainkat azok a végtelennek tűnő vizsgaidőszakok, a hosszú éjszakák, amiket tanulással kell töltenünk életünk során. Arról nem is beszélve, ha egy hosszú beszámolót kell írni, esetleg egy monoton feladat előtt állunk az idő, mintha lelassulna. A selfcontroll weboldat az elszánt, de hedonista internet felhasználóknak, különösképpen facebook függőknek találták ki.

Mindezek mellett egyéb webes addikcióban szenvedőknek is hasznos lehet, mert egészen pontosan letiltja a kedvelt oldalak látogatását a beállított paraméterek szerint. Ha eldöntjük mennyi időre szeretnénk elszeparálni magunkat, csak be kell állítani az időt és az érintett oldalak listáját. Esély sincs a kibúvóra, a meghatározott ideig a csábító tartalom használata lehetetlen, így teljes erőbedobással koncentrálhatunk a kitűzött célra.
Az applikáció előnye, hogy ingyenes és akár olyan speciális eseteken is segít, ha valaki a saját leveles ládája rabja. Hasznos holmi azoknak, akik hosszú, határidős, monoton feladatot végeznek, esetleg kevés az önuralmuk vagy netán a fent említett akut, netes függőség egyikében szenvednek.